Wearables gör nya nyttor av gammal teknik

Bärbar och kroppsnära konsumentteknik och brand butler-principen går hand i hand

Jag fascineras av den flygande armbandskameran Nixie som hjälper  dig ta flygbilds-selfies, och idén att kunna hitta ett bortsprunget husdjur med hjälp av dess  halsband. Men mest imponerad är jag av den blinkande tröjan som Carola bar när hon presenterade Melodifestivalen 2000.

Idag ägnar sig nästan alla mobil- och sportutrustningstillverkare åt att utveckla wearables.  Denna typ av produkter har ännu inte fått något bra och vedertaget svenskt namn, men bärbar konsumentteknik, bärbart, kroppsnära teknik, vardagsprylar med funktioner och smarta accessoarer är några av begreppen som används. Det har också etablerats en underkategori med namnet hearables, och som du säkert redan räknat ut handlar det då om hörselupplevelsen.

Idag poppar nya wearables upp som svampar ur jorden. Market intelligence-företaget IDC har beräknat att det såldes 19,6 miljoner wearables under 2014. Prognoserna varierar men många räknar med att den siffran kommer att dubbleras 2015.

Wearables växer så det knakar och ett bevis på att det kommer att fortsätta så är att Amazon nu lanserat wearable technology som en produktkategori. Den accessoar som fått störst genomslag hittills är armband som mäter kroppsliga data som puls och förändringar av position. Jawbone har under en period setts som den ledande aktören, men nu har Apple börjat plocka bort deras produkter från sina butiker för att göra plats för sina egna smarta klockor. Just segmentet kläder och accessoarer är spännande att följa. Under många år har man häcklat lösningarna inom dessa kategorier och kallat dem fula. Det är intressant; att lösa tekniken verkar vara en mindre utmaning än att göra produkterna attraktiva rent estetiskt.

Trots innovationstakten bygger flertalet wearables fortfarande på välkänd teknik: accelerometerar, gyroskop, GPS, kameror och mikrofoner. Dessa kan mäta rörelse (t ex vibration, rotation) ljud, ljus, temperatur, position och tid som de alltid gjort. Det är alltså inte själva tekniken som är innovationen, utan att den används på ett sätt som skapar en ny, värdefull nytta för användaren.

Fem kategorier

Upplevelserna som wearables kan bjuda på brukar delas in i fem kategorier, och för oss reklamare blir det lättare att kreera när vi rett ut vad tekniken kan erbjuda:

  • Augmented reality – erbjuder nya lager information eller upplevelser. Det mest omdiskuterade exemplet är glasögon med vilka vi kan läsa sms.
  • Body monitoring – ger möjlighet att övervaka och spara information om vår kropp utifrån medicinska, hälso- och fitnessaspekter. Ett exempel på detta är gympaskor som gör att du slipper ta med din mobil för att övervaka och spara data.
  • Brain monitoring – möjlighet att mäta vår hjärnaktivitet och vårt psykiska tillstånd. Ett exempel är ett headset som mäter EEG för att avgöra hur fokuserade och koncentrerade vi är. Denna teknik använde vi för att lansera en av Skanskas kontorsbyggnader. Läs gärna mer om detta projekt och MindWave headset här: Skanska Grow
  • Controlled computing – ger möjlighet att styra våra datorer och annan teknik på ett enklare och mer sömlöst vis. Exempel på detta är en nyckelring med vilken vi kan styra teknik i vårt hem.
  • Point of View – hjälper oss dokumentera vår omvärld genom bild- och ljudupptagare. Ett exempel på detta är skidhjälmar med inbyggd kamera eller Nixie som jag redan nämnt.

Brand butlers-principen

Wearables kan utvecklas med mål att skapa nya kommersiella produkter, men också för att skapa nyttor som inte i första hand ska säljas utan istället användas för att stärka ett varumärke enligt den s k brand butler-principen. Brand butler-principen innebär att ett bolag bestämmer sig för att titta utanför sitt eget grunderbjudande och sina egna produkter, med mål att hitta nya sätt att skapa värden för sin målgrupp. Man väljer att serva sin målgrupp istället för att försöka kränga produkter.

Två favoritexempel på brand butler-lösningar som i och för  sig inte primärt bärs av användaren är  Emergency pizza-kylskåpsmagneten och Anywake-väckarklockan. Pizza-knappen från 2012 har förenklat köpprocessen för hemkörd pizza. Du trycker på din kylskåpsmagnet och får din favoritpizza hemkörd.

Lufthansas Anywake  är en mobilapplikation som gör det lite roligare att väckas. Den låter dig väckas av ljudet från en stad och om du, trots ditt sömndruckna tillstånd, gissar rätt på vilken stad det är så belönas du med en liten flygbiljettsrabatt.

Ett bra exempel där en wearable och brand butler-principen gifter sig är Liberos BabyBuzz  som ger den blivande pappan möjlighet att uppleva barnets sparkar IRL.

Läs mer om wearables och brand butlers här:

http://www.wareable.com/

http://trendwatching.com/trends/brandbutlers/