Lingvistprofessorn och emojiexperten Vyvyan Evans förklarar att emojis mer och mer börjar likna hur vi kommunicerar i verkligheten. Facebooks uppdaterande av ”gilla”-funktionen är ett bekant exempel på den här trenden. Facebook hade uppfattat att användarna hade ett behov av att förmedla mer än bara ”gilla”. Att emojianvändandet breder ut sig och blir allt smartare är enligt Evans helt logiskt. Ord är bara en av tre viktiga komponenter i hur vi kommunicerar med varandra i verkligheten. De andra två är kroppsspråk samt tonläge, och utan dem ökar risken för att ord feltolkas. Man kan likna det vid att emojis ersätter ett annars uteblivet kroppsspråk och tonläge. Genom att använda emojis blir det enklare för mottagaren att avkoda det digitala meddelandet i rätt kontext. Emojis kan med andra ord hjälpa oss att kommunicera bättre i ett digitalt landskap.
En omdebatterad symbol
Alla har dock inte ett helt oproblematiskt förhållande till de färgglada små symbolerna. Kritiker hävdar att emojis fördärvar skriftspråket och gör oss mer primitiva än någonsin. Vi hötter hejvilt med knytnävar, tungor hänger ut ur munnarna och vi drar oss inte från att skicka bajshögar till varandra. Enligt kritikerna är det oskolade personer som inte behärskar skriftspråket som kommunicerar med emojis. Å andra i sidan har vi entusiasterna som istället hävdar att emojis kommer att bli vårt första världsspråk, vilket förmodligen är att överskatta symbolernas förmåga. Det står definitivt klart att emojis väcker känslor och har förmågan att skapa debatt både högt och lågt. Förra året blockerade Instagram hashtagsökningar med 🍆-emojin föreställandes en aubergine då den av vissa användare användes för att illustrera det manliga könsorganet. Det har också pågått diskussioner om att emojisarna ser olika ut i olika operationssystem vilket har lett till en och annan missuppfattning. Vi kan ta den neutrala emojin som exempel. Apples neutrala emoji har rak mun utan övriga uttryck, Samsungs neutrala emoji ser däremot ganska missnöjd ut med tätt liggande ögonbryn. Googles ger mest ett dum-nöjt uttryck. Risken för att nyansen i meddelandet går förlorad är påtaglig.
Hur ser då framtiden ut för emojisarna? Evans tror att vi snart kommer att få se animerade emojis. Föreställ dig att du kan ha en liten avatar av dig själv som representerar dina egna ansiktsuttryck. Däremot är det inte särskilt troligt att symbolerna kommer att ersätta användningen av vanliga ord. Än slå länge kan inte emojis betraktas som ett språk då det saknas både grammatik och modersmålstalare. Så du behöver förmodligen inte oroa dig för att stöta på översättningen av Alice i underlandet i bokhandeln nästa gång du ska köpa böcker. Det är dock rimligt att tänka sig att emojisarna snart kommer att välkomnas in i fler rum, inte minst i yrkeslivet där de länge har uteblivit. En sak är i alla fall säker, emojisarna är här för att stanna – och det ett bra tag framöver! 😄