Emojis – de olärdas synder eller det nya världsspråket?

👇🐰⭕, så inleds klassikern Alice i underlandet. Om man översätter ”down the rabbit hole” till emoji vill säga. De färgglada symbolerna har blivit omåttligt populära. Så populära att till och med hela litterära verk har översatts till emoji. Men varför har de blivit så populära? Och hur kommer framtidens emojianvändande att se ut? 🤔

Idag använder 92% av alla internetanvändare emojis. Tillsammans skickar vi sex miljarder emojis om dagen. Shigetaka Kurita uppfann emojisymbolerna i slutet på 90-talet när han arbetade på den japanska mobiloperatören NTT Dokomo. Syftet med symbolerna var att förenkla kommunikationen i det då mycket begränsade sms-utrymmet. Fenomenet emojis slog igenom globalt när Apple inledde ett samarbete med NTT Dokomo och lanserade sin första iPhone. Behovet av att använda symboler för att uttrycka känslor digitalt kan dock spåras längre tillbaka än så. Redan på 80-talet började vi använda emoticons, det vill säga sammansatta tangentbordstecken som bildar figurer. Till exempel kolon och slutparantes :). Det var den amerikanska datorvetenskapsprofessorn Scott Fahlmans försök att lösa problemet med att hans och kollegornas försök att vara vitsiga ofta feltolkades i digital kommunikation. Fahlman föreslog att ironiska meddelanden skulle märkas med smileyn :-). Det fungerade och kort därefter introducerades 🙁 samt 😉 och XD.

Kulturella skillnader

Idag är de mest använda emojisarna de som visar ansiktsuttryck, hjärtan och handgester. Figurer som förstärker känslor. Överlägset populärast är den gråtskrattande 😂-emojin, som år 2015 blev utnämnd till årets ord av Oxford English Dictionary. Användandet av emojis är föga förvånande mest etablerat bland ungdomar, nästan två tredjedelar av alla emojianvändare är under 25 år. Men användandet kryper raskt upp i åldrarna och jag är nog inte den enda med en mormor som gärna adderar ett gäng emojis i slutet av varje sms. Studier visar att det även finns kulturella skillnader i hur olika länder använder emojis. I länder med hög individualism använder man fler glada emojis än i kollektivistiska kulturer. Här i Sverige är hjärtat populärast. Emojis utvecklades i en japansk kontext och en del av figurerna har kommit att få olika innebörder i Japan och i väst. Emojin med en bubbla/droppe i ansiktet använder vi i väst i samband med förkylning, ”Jag känner mig lite förkyld idag 😪”. Egentligen utvecklades figuren i syfte att symbolisera någon som sover. Bubblan som kommer ut ur näsan är nämligen ett vanligt sätt att illustrera sömn i japansk manga.

Det blir även allt vanligare att företag använder emojis i kampanjer eller skapar sina egna emojis. Comviq var tidigt ute i Sverige och lanserade redan 2013 en emojibaserad höstkampanj som uppmärksammades i bland annat Resumé och Dagens Media. Ett annat exempel är barnrättsorganisationen Bris som år 2015 utvecklade en app med emojis i syfte att göra det lättare för barn att prata om svåra situationer i hemmet. Tecknade barn med blåtiror och föräldrar som dricker alkohol är exempel på emojis i Bris app Abused Emojis. Förhoppningen var att de nya symbolerna skulle ge en bild av hur många barns verklighet faktiskt ser ut. Kampanjen hyllades både i och utanför Sverige och ledde till att antalet kontakter till Bris ökade avsevärt.

Ord är bara en av tre viktiga komponenter i hur vi kommunicerar med varandra i verkligheten.

Lingvistprofessorn och emojiexperten Vyvyan Evans förklarar att emojis mer och mer börjar likna hur vi kommunicerar i verkligheten. Facebooks uppdaterande av ”gilla”-funktionen är ett bekant exempel på den här trenden. Facebook hade uppfattat att användarna hade ett behov av att förmedla mer än bara ”gilla”. Att emojianvändandet breder ut sig och blir allt smartare är enligt Evans helt logiskt. Ord är bara en av tre viktiga komponenter i hur vi kommunicerar med varandra i verkligheten. De andra två är kroppsspråk samt tonläge, och utan dem ökar risken för att ord feltolkas. Man kan likna det vid att emojis ersätter ett annars uteblivet kroppsspråk och tonläge. Genom att använda emojis blir det enklare för mottagaren att avkoda det digitala meddelandet i rätt kontext. Emojis kan med andra ord hjälpa oss att kommunicera bättre i ett digitalt landskap.

En omdebatterad symbol

Alla har dock inte ett helt oproblematiskt förhållande till de färgglada små symbolerna. Kritiker hävdar att emojis fördärvar skriftspråket och gör oss mer primitiva än någonsin. Vi hötter hejvilt med knytnävar, tungor hänger ut ur munnarna och vi drar oss inte från att skicka bajshögar till varandra. Enligt kritikerna är det oskolade personer som inte behärskar skriftspråket som kommunicerar med emojis. Å andra i sidan har vi entusiasterna som istället hävdar att emojis kommer att bli vårt första världsspråk, vilket förmodligen är att överskatta symbolernas förmåga. Det står definitivt klart att emojis väcker känslor och har förmågan att skapa debatt både högt och lågt. Förra året blockerade Instagram hashtagsökningar med 🍆-emojin föreställandes en aubergine då den av vissa användare användes för att illustrera det manliga könsorganet. Det har också pågått diskussioner om att emojisarna ser olika ut i olika operationssystem vilket har lett till en och annan missuppfattning. Vi kan ta den neutrala emojin som exempel. Apples neutrala emoji har rak mun utan övriga uttryck, Samsungs neutrala emoji ser däremot ganska missnöjd ut med tätt liggande ögonbryn. Googles ger mest ett dum-nöjt uttryck. Risken för att nyansen i meddelandet går förlorad är påtaglig.

Hur ser då framtiden ut för emojisarna? Evans tror att vi snart kommer att få se animerade emojis. Föreställ dig att du kan ha en liten avatar av dig själv som representerar dina egna ansiktsuttryck. Däremot är det inte särskilt troligt att symbolerna kommer att ersätta användningen av vanliga ord. Än slå länge kan inte emojis betraktas som ett språk då det saknas både grammatik och modersmålstalare. Så du behöver förmodligen inte oroa dig för att stöta på översättningen av Alice i underlandet i bokhandeln nästa gång du ska köpa böcker. Det är dock rimligt att tänka sig att emojisarna snart kommer att välkomnas in i fler rum, inte minst i yrkeslivet där de länge har uteblivit. En sak är i alla fall säker, emojisarna är här för att stanna – och det ett bra tag framöver! 😄