I samma stund som pojkar börjar raka sig förväntas de också bli riktiga män. De förväntas ta det som en man. Det innebär att de aldrig ska gråta och aldrig visa känslor. De ska aldrig visa sig svaga, alltid vara stora och starka. Det fick oss att vilja undersöka: vad innebär det egentligen för mannen? Tillsammans med BIC och Kantar Sifo gjorde vi en undersökning där 800 nordiska män i åldrarna 16–70 fick berätta hur de känner.
Här är resultatet: Över hälften känner att de inte lever upp till samhällets bild av hur en ”riktig man” ska vara. 72 procent av dem bär på känslor som de aldrig eller sällan visar. 51 procent söker aldrig stöd hos andra män när de är ledsna och endast 15 procent pratar känslor med sin pappa.
De stereotypa förväntningarna på hur männen ska vara förstärks inte sällan i reklam och marknadsföring, vilket fick oss att vilja bidra till ett bredare och mer inkluderande mansideal. I filmen Be A Man får unga nordiska män helt enkelt berätta hur de känner. Och svara på frågan: vad betyder det egentligen att vara en man?
Filmen är en del av en kampanj som rullas ut i Sverige, Norge, Danmark och Finland, främst via sociala medier och influencers. Och under #beaman uppmanas nordiska män att dela sin syn på manlighet.