Folkteatern

I huvudet på Folkteatern

Folkteatern i Göteborg stod inför en ny säsong. Vi gav dem ett poppigt och punkigt uttryck för att sänka trösklarna in till teatern. Till vår hjälp tog vi bland annat graffitikonstnärerna Ollio och Ekta som tolkade varsin pjäs.

Bakgrund och koncept

Folkteatern i Göteborg stod inför en ny säsong. För att binda ihop alla föreställningar, och komma nära kärnan i själva teatern, valde vi att presentera samtliga pjäser i spelplanen under en och samma paroll: I huvudet på Folkteatern. Konceptet gjorde det möjligt att kliva in i huvudet på regissörerna, skådespelarna, karaktärerna. In i huvudet på Hamlet. Var han galen eller genial? In i huvudet på Marie Antoinette. Vad snurrade i hennes skalle innan de högg av den? Men teater handlar ju också om betraktaren. Vad händer i ditt eget huvud när du kliver in på Folkteatern?

När vi tog fram I huvudet på Folkteatern ville vi ge dem ramarna för att kunna ställa de här frågorna (och ibland också svara på dem).

Identitet och karaktär

När vi gav konceptet liv ville vi ge Folkteatern en identitet och en tonalitet som sänker trösklarna in till teatern. Vi ville ge dem ett tillgängligt, ett poppigt och lite punkigt uttryck långt ifrån det klassiskt teatraliska. För att de skulle kunna leva ut sin sanna personlighet, som är ganska poppig och punkig innerst inne. Vi ville ge dem chansen att på ett lekfullt sätt berätta vad de håller på med.

Hur vi gjorde det

Det första vi gjorde var att gå in i huvudet på manusförfattarna och regissörerna. Vi tog med oss deras tankar till olika fotografer som fick tolka dem i ett porträttfotografi av en skådespelare ur pjäsen. När det var gjort vände vi oss till olika konstnärer som i sin tur fick gå loss på porträttet, och göra sin tolkning av föreställningen.

I huvudet på Andreas:

"Den här masken, som de har dragit på sig nu, gör det lättare för Folkteatern att berätta de fantastiska historier som de bär på. Den ger dem möjligheten att vara mer lekfulla och att leva ut den pop och punk som de bär på innerst inne. I huvudet på Folkteatern är också ett vasst verktyg för att komma närmare själva teaterns kärna."

Art director: Mari Ljungqvist
Copywriter: Andreas Kjäll

Folkbokförarna

Det trista folkbokföringskontoret förvandlas till en glittrande elektromusikal.

I huvudet på Ekta

"Jag fick en fantastiskt fin print. Och då är det lätt att få ångest. Jag fick två exemplar. Så jag började med att riva sönder den ena, för att inte längre vara rädd för den. Sen tog jag bitarna från det sönderklippta fotografiet och började klistra dem på printen som fortfarande var hel. Jag söker hela tiden ett flöde, som i en låt. Och jag lyckades hamna i den processen, i min vanliga process. Jag fick upp en bra grund och kunde sen börja lägga till element som skulle in: siffror, blanketter, discokulan. Jag är väldigt nöjd med verket, det är nära mig själv, och jag gillar hela serien jättemycket, det blev till en fin enhet."

Fotograf: Rob Vanstone
Illustratör: Ekta
Skådespelare och modell: Pablo Leiva Wenger

Marie Antoinette

Vad snurrade i Marie Antoinettes huvud innan de högg av det?

I huvudet på Mari

"För att illustrera Marie Antoinettes repetitiva frosseri använde vi oss av en Kraftwerk-inspirerad form, som om hon stoppade i sig macaron efter macaron i takt till The Robots."

Fotograf: Jonatan Fernström
Illustratörer: Mari Ljungqvist och Jörgen Einéus
Skådespelare och modell: Evin Ahmad

Hamlet

Vad snurrar egentligen i Hamlets skalle?

I huvudet på Ollio

"Hamlet är ju en lite schizo karaktär, och jag fick ganska snabbt en idé om att dela på ansiktet i två delar. Jag fick ju en print från er, ett fotografi på en av skådespelarna, och jag tänkte att det skulle bli snyggt om man rev isär den. Så jag gjorde det och körde mitt mönster över ena halvan."

Fotograf: Rob Vanstone
Illustratör: Ollio
Skådespelare och modell: Ardalan Esmaili

Sommarregler

Folkteater för folk som är barn.

I huvudet på Mari

"Jag läste boken som pjäsen är baserad på och ville porträttera den sårbarhet som barn bär på. De gula blommorna är en symbol för detta och de plockades faktiskt av mina egna ungar."

Illustratör: Mari Ljungqvist

Här skulle vi leva, tillsammans

Bakom den putsade fasaden

I huvudet på Jonatan

"Som fotograf är det underbart att arbeta med skådespelare som modeller. De är ofta otroliga på de små uttrycken i ansiktet som gör skillnaden på en bra bild. Bettan är inget undantag. Samtidigt har hon en mjuk och oerhört professionell framtoning."

Fotograf: Jonatan Fernström
Skådespelare och modell: Elisabeth Göransson

 

Allt som blev kvar

Ett löfte som svek

I huvudet på Kardo

"Allt som blev kvar … titeln väcker en fråga om det som varit, men också om det som är idag. För mig förmedlar den här bilden en resa som format en till den man är idag."

Fotograf: Karl-Oskar Bjurenstedt
Skådespelare och modell: Kardo Razzazi

Vi är väldigt stolta att kampanjen hjälpte vår kund att nå det övergripande målet: att bredda och locka ny publik.

Sophia Emms, Planner

Kontakt