Folkteatern

Gulddesign för Folkteatern

När Folkteatern står inför en ny säsong har vi det stora nöjet att göra kommunikation av pjäserna. 2017 gjorde vi det med guld och kvävande färg. För arbetet vann Valentin&Byhr svenska designpriset.

Bakgrund och koncept

Vårt uppdrag för teatern handlar om att sänka trösklarna in till teatern. Vi jobbar därför med ett lättillgängligt och poppigt uttryck, för att locka en ny och ung publik. När vi tolkar pjäserna visuellt och i text vill vi också att kommunikationen ska vara starten på föreställningen, det första klivet in i den fantastiska värld som Folkteatern bjuder på.

2017 jobbade vi uteslutande med fotografen Jonatan Fernström och för arbetet vann vi svenska designpriset, med juryns motivering: "För en utmanande visuell och verbal presentation som hyllar det starkt personliga tilltalet."

Guld i svenska designpriset

Det var arbetet med två av årets föreställningar som kammade hem guld i svenska designpriset. Dels var det En dag ska jag bygga ett slott av pengar, som är titeln på Evin Ahmads (som är skådespelare på Folkteatern) debut som författare. I samband med boksläppet bjöd hon in till fest, tolkning av boken i filmform och samtal kring teman i boken.

Evins debutroman jobbar med starka kontraster, inte minst mellan förorten längst ut på blå linjen i Stockholm och innerstan där de tränar andningsövningar på scenskolan. Huvudpersonen, som är fiktiv men som påminner mycket om Evin själv, tar sig till röda mattan och gör det med en jävla attityd – och det är det vi ville få fram när vi tog fram den här bilden.

Den andra föreställningen som låg till grund för guldet var Den goda människan i Sezuan som handlar om en god människa som får en tobaksbutik av ett par gudar för att hon är den enda goda människan de kan hitta. I tobaksbutiken hjälper hon alla människor som behöver hjälp och det slutar med att de börjar slåss om hennes välvilja.

En bit in i pjäsen klär hon ut sig till sin manliga kusin och växlar från god till ond. Men den här bilden är tagen i pjäsens brännpunkt, i ögonblicket där hon står och väger; ska hon fortsätta vara god eller ska hon genom ondska rädda sig själv? När vi tog fram den här bilden ville illustrera hur hon är på väg att dras ner i djupet, hur hennes välvilja är på väg att sluta med att alla behövande kväver henne i deras jakt på godhet.

Kontakt