När vi ska ta beslut som vi ser som viktiga är man ofta beredd att samla på sig mycket fakta för att utvärdera saken på rätt sätt. Men det har visat sig att vår nyfikenhet kan göra att vi tar sämre beslut.
Hjärnan är hungrig på information. Om den inte får nog fyller den gärna i luckorna på egen hand. Vi känner oss trygga i att hänga med. Tjänster som Omni hjälper oss ta in nyheter från flera nyhetskanaler på en och samma gång. Cliffhangers gör oss beroende av att se nästa avsnitt.
Egentligen är det ju en överlevnadsinstinkt. Vi gillar inte osäkerhet. Osäkerhet är förknippat med förändringar, slump och fara.
När information saknas reagerar hjärnan och flaggar för att vi ska bli ökat uppmärksamma. Det är nog därför vi finner oss klistrade framför så ändlöst många deckarmysterier. Vi vill instinktivt att de sista pusselbitarna ska läggas.
Forskare menar att informations- och kunskapsinhämtning frigör dopamin och att det är lika beroendeframkallande som droger. Det är därför vi tenderar att vilja klicka på nyhetsytor som utlovar en riktig upptäckt. Typ att vi kan få se en osmickrande bild på en kändis eller liknande. När vi får veta att bilden finns så vill vi alltså se den, trots att vi inte ens diggar kändisen. I dessa situationer bli vi lätt beroende. Det är ofta svårt att reda ut vad som är värt att upptäcka och inte i förväg.