Ingen reklam tack!

Den allmänna inställningen till reklam blir mer och mer negativ. Till och med reklamare är trötta på reklam. Går det att vända trenden?

På min lägenhetsdörr har jag klistrat på en av Clas Ohlsons kanske mest sålda produkt; skylten ”Ingen reklam, tack!”. Det har grannen till höger och vänster om mig gjort också. Och jag antar att vi känner likadant. Vi tycker att den reklam som kommer med posten är skräp. Blad med tomma budskap som går direkt ner i papperskorgen. Faktum är att jag försöker undvika reklam så mycket det går. Jag väljer SVT före TV4, lyssnar aldrig på kommersiell radio, har premiumkonto på Spotify och streamar film eller serier på reklamfria kanaler som HBO och Netflix. På sociala medier som Facebook och Instagram är jag snabb med att välja bort den reklam som är irrelevant. Lika snabb är jag att avregistrera mig på reklamnyhetsbrev som antingen kommer till min mail eller ännu värre som meddelande till min mobil. Och jag är inte ensam.

Enligt en undersökning utförd av Sveriges Annonsörer (2016) har 52% av svenskarna en negativ inställning till reklam. På frågan ”vad är det första du kommer att tänka på när du hör ordet reklam” är adjektiv som jobbig, irriterande, störande och påträngande frekvent använda. Den reklam som upplevs som mest irriterande är den som kommer i brevlådan, via e-post, i mobil-appar och Youtube-klipp. Även om det i rapporten framgår att inställningen till reklam har en negativ utveckling, så skiljer det krasst bara en procent från mätningen 2012 då 51% var negativa till reklam. Och är inte det anmärkningsvärt? Med tanke på att vi säkerligen utsätts för fler reklambudskap idag än vad vi gjorde för fyra år sedan? Se bara till hur ditt nyhetsflöde på Facebook har förändrats under de här åren, där var tredje post idag är sponsrat innehåll. Eller hur många av de influencers du följer inleder sitt inlägg med #reklam eller #sponsradpost. Och inte minst hur många annonser du utsätts för på nätet. Om man tittar på IRM:s (Institutet för reklam- och mediestatistik) årsrapport så uppgick de totala reklaminvesteringarna i Sverige 2016 till drygt 74 miljarder kronor, en ökning med närmare fem procent från 2015. Och ser man till prognosen för 2017 kommer reklaminvesteringarna öka ytterligare under kommande året.

Hur ska det gå ihop? Mer reklam till en redan reklamtrött publik?

Ok, men hur ska det här gå ihop? Mer reklam till en redan reklamtrött publik. I byråvärlden har vi pratat i flera år om att reklamen måste förtjäna människors uppmärksamhet. Jag har blivit inbjuden till otaligt många seminarier i ämnet och läst flertalet artiklar om hur Adblockers-program ökar och utmaningen med att nå millenials med reklam. Så kunskapen, erfarenheten och informationen finns där – ändå görs det så oändligt mycket dålig reklam. Faktum är att begreppet näst intill har blivit ett skällsord. Till och med i vår egen bransch. När vi sitter i kreativa möten kan man höra någon säga: ”nej det känns för ‘reklamigt’, ingen kommer lyssna eller bry sig.” När vi gör poster åt kunder på sociala medier som t.ex. Facebook och Instagram följer vi deras riktlinjer för hur mycket text som får vara i bild, annars ser de ju ut som annonser (som de krasst är när de sponsras). Och vid influencer-samarbeten vill vi att inläggen ska skrivas av influencern själv. Där det givetvis ska framgå att det är reklam, men helst inte ska upplevas som det.

För det är just upplevelsen av reklam som är negativ. Inte huruvida det ska få finnas eller inte. I undersökningen som hänvisades till ovan framgår det också att många ser värdet med reklam när det kommer till exempelvis samhällsnytta, etablering av nya varumärken och finansiering av betalfria kanaler. Något som Sveriges Annonsörer dessutom tagit vidare i kampanjen: ”Reklam – inte bara störande”, som syftar till att påvisa reklamens positiva effekter; som att det möjliggör människors mediekonsumtion. Men även om det finns en acceptans för reklam så måste det tillföra något mer för att inte bara ses som nödvändigt ont.

Tidigare i våras anordnade vi på Valentin&Byhr tillsammans med Sveriges Kommunikatörer ett seminarium som gick under namnet ”Ingen reklam tack men gärna IKEA-katalogen”. Förutom konstaterande om den allmänna reklamtröttheten så pratade vi om IKEA som varumärke och hur det kommer sig att människor varje år så ivrigt ser fram emot deras produktkatalog, som ju är ren reklam. Vi menade att IKEA har förstått vilken roll och vilket värde de tillför i människors liv. Detta genom att skapa en bättre vardag för de många människorna. En vision som de konsekvent håller sig till och som vidare sätter ramarna för i vilka sammanhang de är relevanta att lyssna på. Det är därför det känns fullt rimligt att de döper sin bäddsoffa till ”Min sambo snarkar” (baserad på de 100 mest googlade familjerelationsproblemen) eller att de tar fram rapporten Life at home som på global nivå visar på människors beteenden i hemmet.

För att återgå till hur jag uttryckte mig inledningsvis, min näst intill fientliga inställning till reklam, så vill jag försvara mitt hyckleri-beteende. Med tanke på att jag de facto arbetar på reklambyrå. Och jag gör det för att jag älskar det. För även om det finns så mycket dålig reklam där ute, finns det också mycket bra. Reklam som underhåller, som upplyser som gör skillnad på såväl varumärkes- som på samhällsnivå. De senaste årens utveckling av människor som förväntar sig att företag tar socialt ansvar har skapat en våg av syftesdriven kommunikation. Där företag med reklamens kraft kan påverka såväl säkerheten för cyklister, som att skapa bättre förutsättningar för att nyanlända lär sig svenska eller stärka tjejers självförtroende. Ett effektsökeri menar vissa, medan andra ser trenden som positiv. För mig är det: reklam, ja tack.