I en studie där man frågat 12 000 personer i 12 länder om just autenticitet, framkommer det att man först och främst vill att bolag ska vara ärliga. Man uppger också att man vill att bolaget ska ha ett socialt syfte förutom att tjäna pengar. Och en bit ner på listan som förklarar hur personerna vill att bolag ska agera för att de ska uppfatta dem som autentiska: kunna berätta äkta historier som faktiskt betyder något för människor. Man ser också lokala varumärken som mer autentiska.
Marknadsförare har börjat pratat om att bolag ska anamma och utrycka värderingar snarare än generiska kärnvärden. Vissa varumärkesstrateger frågar deras kunder saker som ”Hur ser ditt varumärke på giftermål?” och ”Hur skulle ditt varumärke agera på en restaurang om maten kommit in kall?”. Lite flummigt tycker jag, men principen är ju grundläggande. Människor litar på varumärken som agerar stringent över tid, men vill känna att det finns en mänsklig dynamik bakom varumärket.
Spotify är ett intressant exempel. De har inte tappat tråden som jag t.ex upplever att Facebook gjort. Facebook testar lite allt möjligt nu, bland annat de vänliga personliga hälsningarna som ”God afternoon xxx”. Det känns inte som om det kommer från hjärtat av varumärket.
Spotify däremot utvecklar sig stabilt inom en vad jag uppfattar som konsekvent men dynamisk personlighet. De har lyckats bygga en personlighet utan att skapa cheesy marknadsföring som visar personer som man ”vill vara”. Jag undrar om och hur Spotify skulle skicka tillbaka maten på en restaurang. Deras erbjudande summeras ”Musik för alla” så jag gissar att de är rätt vänliga i en sådan situation.
Tillbaka till det här med värderingar. Millennials (26 % av Sveriges befolkning) har ganska bestämda åsikter kring varumärken. 4/5 av dem vill att bolag ska involvera sig i sociala frågor och tror att bolag kan förbättra. De tror inte att myndigheter och regering kan hantera alla utmaningar i samhället. Jag misstänker att de yngre generationerna kommer att vara ännu hårdare i sina förväntningar på varumärken. Bra exempel på bolag som är socialt och närmast politiskt aktiva är Ben & Jerry’s, Oatly och Always med sin ”Run lika a girl-satsning”.